header banner
Default

Dette er partiene som gjør det best i den virtuelle valgkampen: - Unike


valgkamp-i-arendal-i-2023-mal_1960x1348

Full valgkamp:

I Arendal sist uke var det et valgkamp på alle gatehjørner, men ifølge Kampanjes valgkampjury er det Høyre som trekkes frem som vinneren av den digitale valgkampen. Foto: Eivor Eriksen.

Se vinnerne og taperne av den digitale valgkampen her.

Publisert / Oppdater

Etter den første store partilederdebatten på NRK sist uke, går det nå mot en hektisk innspurt i årets lokalvalgkamp. Kampanjes valgkampjury følger derfor valgkampen tett og etter å ha kastet terning på partilederne etter valgkampen, der Jonas Gahr Støre og debutanten Marie Sneve Martinussen ble belønnet med hver sin femmer, har juryen nå tatt for seg partienes digitale valgkamp.

Selv om Rødt og Fremskrittspartiet topper listene over partiene som er mest aktive på sosiale medier, trekker juryen frem valgkamparbeidet Høyre nå gjør digital som bedre.

- Til tross for at både Rødt og FrP har vært svært aktive i år som i 2021, må Høyre trekkes frem som det partiet som skiller seg ut. De engasjerer i de fleste sosiale kanaler, både på Facebook og på Instagram. De har stort fokus på å nå de unge både med Erna på TikTok og til og med egen nettside for å få de unge til å stemme, sier digitalrådgiver i Knowit og medlem av valgkampjuryen, Merethe Kloster, til Kampanje.

- Hvilken kanal bruker partiene mest?

- Facebook. Men bruken av Instagram har tatt seg betraktelig opp siden 2021. Spesielt Rødt, Frp, KrF og Senterpartiet har blitt mer aktive i kanalen, sier Kloster. 

For to år siden var Rødt som imponerte juryen mest med sin massive publisering av innlegg på blant annet Facebook tett fulgt av Fremskrittspartiet. Men i år har Høyres valgkampmaskineri valg å gire opp digitalt. 

Les også: Rødt best i den digitale valgkampen – men Listhaug er Facebook-dronninga

Kampanjes reporter tok en tur ut på byen i Arendal og spurte folk om de lar seg påvirike av valgreklamen? 

- Det øker jevnt og trutt

VIDEO: Hvilket parti skal jeg stemme på? | Forskjeller mellom de ulike partiene | Stortingsvalget 2021
Lærer Ingrid

Selv om Høyre ikke har den høyeste frekvensen på de store sosiale medier-kanalene, har partiet i år tatt i bruk en rekke nye grep i kraft av en tydelig og bred,  geografisk målrettet annonsekampanje. I tillegg har Høyre lansert en datadrevet viralkampanje med partileder Erna Solberg i hovedrollen. Torsdag 10. august mottok alle medlemmer i Høyre en personlig videohilsen fra partilederen. Her oppfordrer partiet alle til å sende filmer til minst tre venner utenfor partiet og filmen har allerede blitt delt med 22.000 ganger utover medlemmene i partiet.

- Det øker jevnt og trutt og vi får veldig positiv respons fra de som mottar filmen. Særlig fordi såpass mange ser den gjennom. Så er dette samtidig et nytt verktøy for oss å ta i bruk.sier kommunikasjonssjefen til Høyre, Daniel Torkildsen Lea, til Kampanje.  

Partiet har et mål om å nå 100.000 mennensker utenfor Høyre. 

- Det fordrer at folk bruker av sin tid og deler med venner. For eksempel delte vår ordfører i Bø, Sture Pedersen, med så mange at vi måtte heve maksgrensen, sier Lea. 

Noen av kriteriene som valgkampjuryen legger til grunn for kåringen er «evne til å mobilisere velgerne», «bruk og utnyttelse av data i målrettingen av kommunikasjon» og ikke minst «hvem som best evner å bruke sosiale medier til kontakt, interaktivitet, dialog og debatt med velgerne».

Les også:  Høyre håper på viralsuksess med ny reklamefilm: - Noe helt nytt

erna-solberg-i-ny-kampanjefilm-i-2023-mal_980x674

Ny Erna-kampanje:

Partileder i Høyre, Erna Solbeg, slapp tidligere denne måneden en helt ny kampanjefilm der budskapet spisses både på mottagerens navn, bosted og politiske saker. - Det blir en helt ny kampanjeform for lokalvalgkamper, sier kommunikasjonssjef Daniel Torkildsen Lea.

Erna er stjerna på TikTok

VIDEO: Alt du bør vite om kommunevalget
NRK

I tillegg har også statsminister Erna Solberg tatt sine første dansetrinn på TikTok. Tidligere i år var det justisminister Emilie Mehl som herjet på plattformen, men etter at hun kom tilbake har hun ifølge Knowits analyse bare postet to ganger, inkludert den omdiskuterte videoen fra FN-samlingen.

- Det hadde vært kult om hun stod i det og gjennomførte skikkelig når hun først skulle tilbake på TikTok, men det har hun ikke gjort, sier Kloster.

Høyre-lederen la ut sin første video siste uken i juli og hadde i løpet av en uke postet 11 videoer.

- Hun poster alt i fra videoer når hun reiser rundt i Norge, svarer følgerne på konkrete spørsmål de har i kommentarfeltet til småklein dans og testing av snapchat-filter. Hennes bruk av TikTok virker foreløpig gjennomtenkt og planlagt Kommentarfeltene virker også positive, og vi ser flere følgere som stiller politiske spørsmål, og i flere videoen svarer Erna på dem.

- Er det sjarmerende eller kleint når politikere danser?

- Man skal ikke presse noen inn i et format som ikke passer vedkommende. Erna kommer unna litt småklein dans på TikTok fordi hun er likbar og hun skal ha for at hun er sporty som stiller opp. Men det er likevel tydelig at det ikke er hun som står bak denne kontoen, og at hun har flinke folk bak seg som forteller hva hun skal poste. Erna skal ha for at hun prøver og at når hun først er på TikTok så går hun all in i motsetning til Mehl, sier Kloster.

anne-lindboe-mal_980x674

Ikke helt på skinner:

Oslo Høyre beklager Instagram-melding - peker på rådgiver - Dette var en glipp, og det skulle aldri vært lagt ut, sier ordførerkandidat Anne Lindboe.

Rødt og Fremskrittspartiet mest aktive

VIDEO: Henriksen og Selle - Julespesial
Konservativt

Men fortsatt gjenstår det en snau måned frem til selve valgdagen og mye kan fortsatt skje som kan forstyrre valgkampen til Høyre. Ikke alle meningsmålingene er like sterke lenger og Erna Solberg har vært gjennom en runde med kritiske medieoppslag knyttet til utnevnelser av styreverv og ifølge Kampanjes valgkampjury bestod statsminister Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet prøven og ble heist frem som en av vinnerne av den store partilederdebatten på NRK sist uke.

- Det er ikke slik at du gjør et godt valg selv om du er flink i sosiale medier, men det er ingen tvil om at digital tilstedeværelse er en nødvendighet i en valgkamp, sier digitalrådgiver i Knowit og medlem av Kampanje-juryen, Merete Kloster.

- Hvilke partier har vært mest aktive på sosiale medier i sommer?

- Uten tvil Rødt. De er svært aktive på både Facebook, Instagram og Twitter og med størst trykk på Facebook, sier Kloster.

Selv om sommeren bød på en av de aller største skandalene da Rødt-leder Bjørnar Moxnes først ble tatt for å ha stjålet et par solbriller på Gardermoen, deretter rotet med forklaringen sin og til slutt måtte gå av som leder av partiet, har ikke det lagt noen demper på partiets tilstedeværelse i sosiale medier.

Rødt er det partiet som er desidert mest synlig på kanaler som Facebook, Instagram og Twitter med hele 601 innlegg, nesten dobbelt så mye som nummer to på listen. Kloster sier at til tross for Moxnes-skandalen, så «er det ikke store forskjeller» for Rødts del og de fikk 167 flere følgere i juli sammenlignet med juni.

- Når det gjelder engasjement kan vi heller ikke se noe særlig forskjell der, verken hos Moxnes eller Rødt selv om posten til Moxnes når han gikk av fikk en del engasjement naturligvis, sier hun.

- Partiet har tatt seg selv i nakken

VIDEO: Slik fordeles stemmene våre / how the Storting is composed
NRK

Den nye Rødt-lederen opprettet en offentlig profil på Marie Sneve Martinussen den 24.juli, og Martinussen hoppet dermed bokstavelig rett ut i det akkurat som hun gjorde det på partilederdebatten.

- Martinussen har fått over 4.000 følgere og har etter det postet på den profilen hver dag, ofte to ganger om dagen. Før det har hun ikke vært aktiv på Facebook, sier Kloster.

Hva så med den gamle Rødt-sjefen som tidligere var veldig aktiv på Facebook? Etter et Pride-innlegg den 1.juli var det stille fra Moxnes på Facebook helt frem til 24.juli da han skrev at han gikk av.

- Etter det har han likevel holdt seg aktiv, og postet om politiske saker hvor han ofte nevner Martinussen, men vi kan ikke se store forskjell i antall følgere hos Moxnes etter hendelsen, sier hun.

- Og hvilke partier finner vi på bunnen av lista?

- Skal man peke på det partiet som har vært minst aktiv må det være Senterpartiet. Partiet har tatt seg selv i nakken etter 2021 og blitt mer aktive på Facebook, men sliter fortsatt med å engasjere brukere i sosiale medier, sier Kloster.

Her kan du se hvilke partier som er mest aktive på sosiale medier Rødt på topp - Senterpartiet på bunn

VIDEO: Stortingsvalg
Stortinget
Plassering Parti Innlegg Engasjement
1.  Rødt  601 197.942
2. Frp 341 169.822
3. SV 263 60.797
4. MDG 160 39.940
5. Ap 154 74.425
6 Venstre  153 25.963
7. Høyre  121 58.185
8. KrF 107 41.676
9. Sp 101 18.328

* Perioden som er lagt til grunn er april-juli i 2023 og vi har målt innlegg og engasjement på Facebook, Instagram og Twitter. Engasjement måles som kommentarer, likes og delinger. 

Sources


Article information

Author: David Stevens

Last Updated: 1703700361

Views: 1140

Rating: 4.6 / 5 (84 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: David Stevens

Birthday: 1922-03-07

Address: USNV Peck, FPO AP 52134

Phone: +4876746777076239

Job: Laboratory Technician

Hobby: Photography, Fishing, Coffee Roasting, Chess, Gardening, Billiards, Surfing

Introduction: My name is David Stevens, I am a sincere, capable, important, vivid, candid, radiant, unreserved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.